Profesjonelle lastestropper alene er ikke godt nok

Enten du gjør storhandel på byggvarehandelen eller skal pakke et flyttelass og legge ut på veien, trenger du lastestropper til å sikre varene. Visste du at gode stropper alene ikke er nok for at varene, du og dine medtrafikanter er trygge på veien?

Blogg/DSC09537.jpg

To typer lastestropper

Det finnes to hovedtyper stropper å velge mellom og det er viktig at du vet forskjellen på dem.

  1. Umerkede stropper som ikke er typegodkjent. Bruddstyrke er ikke oppgitt på disse.
  2. Profesjonelle stropper med blå merkelapp. Disse skal tåle det merkingen oppgir. Disse lastestroppene får du hos din Tysse-forhandler.

Det vil alltid være en risiko knyttet til å bruke umerkede lastestropper, siden du ikke vet hvor mye de tåler. Sjekk at stroppene er godkjent med blå merkelapp og at verdien LC (lashing capacity) angir det som er relevant for deg: Hva stroppen tåler etter bruk. Husk også på at de skal kasseres ved rifter, svekkelse grunnet olje/etsende væsker og lignende. Det er forbudt å skjøte dem, sveise stroppestrammerne eller bruke knute.

Vær oppmerksom på at du ikke er sikrere om du bruker stropper som tåler flere tonns belastning, hvis ikke surrefestene på tilhengeren din tåler minst like mye belastning. Surrefestene kan ryke, og da er lasten din i praksis usikret.

Les mer om hvorfor du må være nøye med lastsikringen.

Godkjente surrefester

– Forsvaret stilte krav til Tysse om at surrefestene på tilhengerne skulle være sertifiserte da de inngikk samarbeid. Tysse bestemte da at på hver eneste Tysse tilhenger, skulle surrefester med innfesting i tilhenger godkjennes, og Tysse har det som standard, forteller Edvard Taarnes.

Taarnes har lenge drevet med lastsikringskurs i uvurderlig fellesskap med Nord universitet og øvrige samarbeidspartnere. Sammen har de utviklet et kurs med sertifisering for alle type bedrifter som har behov for denne kompetansen både internt og eksternt i sin daglige drift, og har valgt Tysse som samarbeidspartner på grunn av sikkerheten.

– Når du kjøper en Tysse-henger vil du få oppgitt hvor mange kilo surrefestene kan belastes, og slik vet du hva du har å forholde deg til. Siden Tysse kan gi denne sikkerheten kan vi også gi garantert sikkerhet til de kundene vi har kurs for, sier Taarnes.

Det overordnede målet med kurset som Taarnes har vært med på å utvikle er å skape en sunn kultur over hele landet for å være bevisste på, etterspørre og lære å bruke testet og typegodkjent utstyr til det beste for sikkerheten og miljøet.

– Tysse alltid være et sikkert valg uavhengig av om du er privatbilist eller om du er bilist i jobbsammenheng. Noe av det fine med Tysse er at deres policy er å selge riktig henger til ditt bruk, ikke å selge den dyreste hengeren, påpeker Edvard Taarnes.

LES OGSÅ: Sjekkliste for lastsikring