Hvilken tilhenger kan du dra med din elbil?

Hva setter begrensningene til hva du kan trekke? Det første en må sjekke er hvilket førerkort en har. Har du BE sertifikat kan du koble på tilhenger med totalvekt inntil 3500kg, men må passe på at AKTUELL VEKT, (vekt av tilhenger + last) ikke overstiger det som står oppført i vognkort at bilen kan trekke. Mangler du “E’en” i sertifikatet og har kun B, blir det noen flere parameter å forholde seg til.

Blogg/Tesla Y.jpg

Hva kan jeg trekke og hva kan jeg laste i tilhengeren?

Med B-sertifikat må en passe på flere ting for å sikre at en kjører lovlig. Det første en må passe på er at.

Samlet tillatt totalvekt på bil og tilhenger ikke overstiger 3500kg til sammen. Er du innenfor dette kan en kjøre tilhengeren, men påse at AKTUELL VEKT (vekt av tilhenger + last) ikke overstiger det som står oppført i vognkort at bilen kan trekke. (maks aktuell vekt tilhenger)

Har tilhenger totalvekt 750kg gir det et unntak fra regelen om at samlet tillatt totalvekt på bil og tilhenger ikke skal overstige 3500kg . Regelen er at en uansett kan trekke tilhenger med tillatt totalvekt 750kg, selv om totalvekten til sammen overstiger 3500kg.

La oss vise med noen eksempler på hva forskjellige biler har lov å trekke med B-sertifikat

Samlet tillatt totalvekt på bil og tilhenger ikke overstiger 3500kg til sammen

Statens vegvesen

Tesla Modell 3 med tilhengerfeste har tillatt totalvekt på 2305kg

Tesla modell 3 med tilhengerfeste kan trekke en tilhenger som har maks tillatt totalvekt på (3500kg -2305kg) = 1195kg MEN, pass på at i vognkort på bilen er maks AKTUELL totalvekt begrenset til 910kg. Det vil si at en må passe på at egenvekten av tilhenger + det som en laster i tilhenger ikke må overstige det bilen har lov å trekke.

Hyundai Kona med Tillatt totalvekt: 2170kg

Denne bilen kan trekke en tilhenger som har maks tillatt totalvekt på (3500kg -2170kg) = 1330kg. MEN, pass på at i vognkort på bilen er maks AKTUELL totalvekt begrenset til 300kg. Det vil si at en må passe på at egenvekten av tilhenger + det som en laster i tilhenger ikke må overstige det bilen har lov å trekke, som i dette tilfellet er 300kg.

Audi E-tron med Tillatt totalvekt: 3130kg

Denne bilen kan trekke en tilhenger som har maks tillatt totalvekt på (3500kg -3130kg) = 370kg. Siden regelen er at alle kan trekke tilhenger med tillatt totalvekt 750kg, blir det den totalvekten Audi E-tron kan trekke om du har B-sertifikat. Audi E-tron kan trekke maks tilhengervekt på 1800kg, så i dette tilfellet vil det være B-sertifikatet som er begrensningen og ikke bilen.

Blogg/6221 - Jaguar Ipace -Alubaklem_.jpg

Oversikt over hvilke elbiler som er på markedet med tilhengerfeste:

Modellnavn:
Vekt:
Hyundai Kona
300 kg
Kia e-Soul
450kg
Nissan e-NV200 varebil
750kg
Jaguar I-Pace
750kg
1500kg
1800kg
Audi e-tron Sportback
1800kg
Tesla Model X
2250kg
Ford Mustang Mach-e
750kg
BMW iX3
750kg

Tysse modell 6050 har egenvekt på kun 130kg, og en vil da ha mulighet å laste 170kg i denne tilhenger. Tilhenger leveres med totalvekt 750kg, men en må igjen passe på at det er bilen som er begrensningen og passe på at en ikke har høyere aktuell vekt enn hva bilen har lov å trekke.

I teorien kan en også velge en større tilhenger til Kona, men det vil ikke anbefales da egenvekten blir høyere og i mange tilfeller opp mot 300kg som er maks hva du kan ha bak bilen. Det er fint å ha en Tysse tilhenger bak bilen, men en vil gjerne ha mulighet å laste noe i den også.

Tysse 6152 har totalvekt 900kg som da er kun 10kg under det som er den aktuelle vekten denne bilen kan trekke. Har du B-sertifikat og ønsker en større tilhenger kan Tesla3 også trekke dette, men pass på at den ikke kan ha høyere tillatt totalvekt enn 1195kg. Innenfor her kan f.eks. modell 6201NFH være et godt alternativ med større kassemål, nedfellbare karmsider og totalvekt på 1000kg. I tillegg kan flere av våre tilhengere leveres på andre vektklasser enn oppgitt som standard totalvekt. Kontakt din forhandler for å finne ut hvilke modeller dette gjelder.

Har du BE-sertifikat kan du trekke tilhenger med større totalvekt (opptil 3500kg), men pass på at du fremdeles ikke kan ha høyere aktuell vekt enn det bilen kan trekke som er 910kg.

Har du BE-sertifikat kan du med Audi E-tron velge blant alle våre modeller da begrensning på totalvekten blir 3500kg, og påse at maks aktuell vekt på tilhenger ikke overstiger det E-tron kan trekke som er 1800kg. Har du B-sertifikat begrenses utvalget av hengere til maks 750kg. Her har vi flere modeller å velge i blant våre fritidshengere. Har du B-sertifikat men ønsker du en større tilhenger fra PRO-serien vår ta kontakt med forhandler for å finn ut hvilken av disse modellene som også kan leveres med totalvekt 750kg.

Er du fremdeles i tvil på regler, og hva din bil har lov å trekke av tilhenger anbefaler vi bruk av Tysse sin tilhengerkalkulator som gir deg god oversikt hva du kan trekke med din bil og med ditt sertifikat

Visste du at?

Har du BE-sertifikat kan du med Audi E-tron velge blant alle våre modeller da begrensning på totalvekten blir 3500kg, og påse at maks aktuell vekt på tilhenger ikke overstiger det E-tron kan trekke som er 1800kg.

Ved å trykke på "Godta alle" godkjenner du at vi kan samle inn informasjon om deg til forskjellig bruk. F.eks funksjonalitet, statistikk og markedsføring