Mange spørsmål om tilhenger og elbil

Norsk elbilforening gir svar på det mange lurer på om elbil og tilhenger

Ved valg av elbil bør du tenke over hvilke bruksområder bilen skal ha. Ønsker du å kunne dra på campingtur om sommeren, eller vil du kunne feste en tilhenger for frakt av last? Langt fra alle elbiler er konstruert med hengerfeste. Blant de elbilene som har tilhengerfeste, er det også variasjoner når det kommer til hvor mange kilo som kan trekkes.

Blogg/Mercedes EQC 6177.jpg

Hvorfor bør du vurdere om du skal kunne dra henger med elbil?

Det å kjøpe en bil er en kostbar investering. Derfor er det smart å vurdere hvilke oppgaver den skal benyttes til. Ifølge undersøkelser utført av Norsk Elbilforening, svarer en tredjedel av medlemmene at bilen ved ett eller flere tilfeller har måttet stå siden den er uten krok. De senere årene har denne andelen blitt noe redusert, siden stadig flere elbiler leveres med tilhengerfeste. Dette skyldes til dels at forbrukerne blir hørt av bilprodusentene. Norsk Elbilforening har møtt mange internasjonale bilprodusenter opp gjennom årene, og har formidlet bilistenes ønsker. Ved å sende signaler til bilfabrikanter om at tilhengerfeste er populært, har stadig flere valgt å inkludere krok på bilen.

Velg gjerne en elbilmodell som gir deg en viss valgfrihet når det kommer til vekt på tilhenger. Skulle du bare ha behov for å trekke under et tonn, finnes det mange modeller som er velegnet til dette formålet

Ståle Frydenlund, Norsk Elbilforening

Tilhengerfeste for lett eller tung last

Det er ikke slik at alle tilhengerfester trenger å være dimensjonert for å trekke flere tonn. Ifølge Frydenlund er det mange oppgaver som kan løses bare ved å ha muligheten for å trekke lettere tilhengere. Skal du for eksempel kvitte deg med hageavfall som skal fraktes til en miljøstasjon, trenger ikke bilen nødvendigvis å kunne trekke mangfoldige tonn. Planlegger du derimot å kunne trekke campingvogn, bør dette tas hensyn til.

Elbiler med tilhengerfeste – hvilke modeller er best?

Norsk Elbilforening har ikke tall på hvor stor andel av dagen elbiler som leveres med tilhengerfeste, men påpeker at mange velger utstyrsmodeller med krok dersom dette er tilgjengelig. Det finnes i dag rundt ti elbilmodeller med tilhengerfeste, som er egnet for å trekke last. I løpet av et år regner man med at dette tallet har doblet seg, da stadig flere ønsker en praktisk bil som kan benyttes til trekking av last. Det antas at ca. halvparten av disse modellene vil kunne trekke 1 500 kg eller mer. Dette betyr at bilene er i en divisjon som tillater trekking av campingvogn. Har du en bil som kan trekke fra 1 000 kg og oppover, kan bilen benyttes til å trekke vare- og skaphengere. Tesla Model X er en populær familiebil som kan trekke 2 250 kg, og denne modellen lar deg blant annet trekke campingvogn. Frydenlund påpeker at det er liten grunn til å anta at utvalget av tilhengere snevres inn som følge av at det er elbiler som trekker lasten fremfor bensin- eller dieselbiler. Er elbilen dimensjonert for det, vil den kunne trekke de samme tilhengerne som tradisjonelle biler.

Det finnes mange elbilmodeller å velge mellom om du har behov for tilhengerfeste. Norsk Elbilforening har blant annet testet skaphenger på modeller som Jaguar I-Pace og Tesla Model 3. Sistnevnte er en lav bilmodell i utgangspunktet, og en stor skaptilhenger vil derfor føre til en markant økning i energiforbruk. Jaguar I-Pace er en forholdsvis høy bilmodell, og har derfor et høyere forbruk enn Tesla Model 3 i utgangspunktet. Energieffektiviteten til I-Pace vil derfor ikke påvirkes i like stor grad ved trekking av en skaphenger med stort frontareal.

Visste du at?

Har du BE-sertifikat kan du velge blant alle våre modeller da begrensning på totalvekten blir 3500kg, og påse at maks aktuell vekt på tilhenger ikke overstiger det bilen kan trekke.

Tips til deg med elbil som skal trekke tilhenger

Frydenlund har noen tips til deg som planlegger å bruke tilhenger på elbilen. Først og fremst bør du være klar over at tilhengeren vil øke strømforbruket. Dette betyr at du må regne med flere ladestopp i løpet av bilturen, noe som spesielt kan merkes om du er på langtur. Husk at mengden energi som lagres i et elbilbatteri generelt sett er betraktelig lavere enn mengden energi i en diesel- eller bensintank. Selv om du har en elbil som i utgangspunktet er energieffektiv, vil bilen – i likhet med biler flest – bruke langt mer energi når belastningen økes. Velger du en smal og lav tilhenger, vil naturligvis dette føre til et lavere energiforbruk enn dersom du trekker en høy og bred skaptilhenger. Det beste er å velge en tilhenger som er lavere og smalere enn bilen, om du vil trekke mest mulig energieffektivt. Dette skyldes lavere luftmotstand. Det er også verdt å tenke over hvorvidt elbilmodellen har en tilhenger med én eller to aksler. Tilhengere med én aksel gir lavere rullemotstand, noe som igjen fører til mer energieffektiv kjøring. Har hengeren to aksler, vil dette bety at hengeren tåler mer last. Samtidig vil det bli mer rullemotstand og høyere energiforbruk.

Velg en elbil som er tilpasset dine behov

Frydenlund ser foreløpig ingen trend for hvilken normalvekt en elbil kan trekke. Selv har han valgt å kjøpe en Tesla Model X, da dette er modellen som foreløpig kan trekke tyngst av alle modellene på markedet. Med en Tesla Model X har du for eksempel mulighet for å kunne dra på ferie med campingvogn. Sannsynligvis vil du ikke ha behov for å kunne trekke maksimalt med vekt til hverdags, men det er utvilsomt greit å ha friheten til å kunne gjøre dette ved behov. Velg gjerne en elbilmodell som gir deg en viss valgfrihet når det kommer til vekt på tilhenger. Skulle du bare ha behov for å trekke under et tonn, finnes det mange modeller som er velegnet til dette formålet – som Ford Mustang Mach E, Tesla Model 3, Hyundai Kona og Kia e-Niro. Har du behov for å trekke tungt, er det modeller som Tesla Model X, Audi e-Tron 55 Quattro og Mercedes-Benz EQC 400 som stikker seg ut.

Ulike tilhengere for elbil

Det finnes tilhengere for de fleste formål, enten du har behov for å frakte hageavfall, båt, scooter eller lignende. Husk at det også er mulig å få tilhenger med flatt lokk, og tilhengere med ekstrautstyr som presenninger, jekkestropper eller påbygningskarmer. Du kan også få tilhenger til elbil med økt karmhøyde, noe som gir deg et høyere kassevolum. Ellers kan vi tipse om ekstrautstyr som utstyrskasser, som er praktisk å montere på undersiden av tilhengeren. Her kan du for eksempel ha verktøy!

Det viktigste er at du finner en tilhenger som er tilpasset bilen din. Med både små og store tilhengere, finnes det muligheter for alle elbilister med hengerfeste!