Sjekk lysene på tilhengeren

Å kjøre helt eller delvis uten lys på tilhengeren er ulovlig, farlig og relativt enkelt å unngå.

For å kjøre trygt med tilhenger i mørketiden er det viktig å regelmessig sjekke lysene på tilhengeren. Både kjørelys, bremselys, blinklys og reflekser bør testes.

Blogg/6220 FS 35 (7) 1200x1200.jpg

Vær trygg før du kjører ut i trafikken

Å sjekke lysene gjøres enkelt ved å ta en runde rundt tilhengeren før man kjører. Er man to personer, kan den ene stå bak tilhengeren og se på lysene mens den andre trykker inn bremsen og tester blinklysene. Er man alene, kan man rygge inntil en vegg, og der se om lysene fungerer som de skal.

 

Dersom lysene ikke fungerer slik de skal, er det en del ting man bør sjekke:

Tilhengerkontakten må sitte skikkelig, og det bør ikke være korrosjon på kontakten. Er det skjedd, kan kontaktene på støpselet kan renses med et fint sandpapir, og sprayes med kontaktrens.

Det er også viktig at ledningen alltid sitter inne i avlastningen i støpselet. Er ledningen trukket ut av avlastingen, kan det trenge inn vann, være unødvendig strekk på de indre kablene, og kontakt og kabelsko blir utsatt for korrosjon. Skjer dette, kan kabelskoene byttes ut, og ledningene festes i henhold til koblingsskjema som du finner her 

Det er også viktig å se etter skade på lyktene. Om glasset er knust, er det enkelt å skifte dette. Har selve lykten større skader, kan det hende at hele lykten må byttes ut. Husk typenummeret på tilhengeren din, så får du riktige reservedeler.

Om lyspæren lyser svakt eller ikke i det hele tatt, kan du først prøve med litt sandpapir over polene, og deretter kontaktrens. Hvis dette ikke hjelper, må pæren skiftes ut.

Refleksene på tilhengeren må også sjekkes. Disse er en del av sikkerhetsutstyret, og det er viktig at det ikke er skade på dem. Er de skitne, er det en fordel å tørke av dem med en fuktig klut slik at de virker som de skal.

Blogg/6280-Bergen-Gater-Ioniq-14.jpg
Ved å trykke på "Godta alle" godkjenner du at vi kan samle inn informasjon om deg til forskjellig bruk. F.eks Statistikk og markedsføring