Sikker kjøring med tilhenger på vinteren

Her får du tips og triks fra både NAF og Tysse for vinterbruk av din tilhenger.

Snø, is og glatte veier. Det er helt normalt på denne tiden av året. Da kan det være utfordrende langs norske vinterveier, og kjører man med tilhenger på hengerfestet bør man være ekstra oppmerksom.

 

Blogg/1080x1080-Piggdekk.jpg

En tilhenger vil ikke ha de samme egenskapene som en bil på glatte veier, så vi anbefaler uansett å tilpasse farten etter forholdene og ta hensyn til at man kjører med tilhenger. Det sier Kåre Stokken, salgssjef i Tysse. Han forteller videre at alle Tysse-hengere, minus den minste båthengeren og den minste varehengeren, har helårsdekk som standardutstyr. Men det kan være fornuftig å vurdere vinterdekk også til tilhengeren.

Skal du kjøre på veien når det er snø eller is, anbefaler Tysse at du benytter vinterdekk med eller uten pigger. Det er ikke krav til at tilhengeren skal ha piggdekk selv om det brukes på kjøretøyet, men har man vurdert det slik at piggdekk er nødvendig på bilen, kan det være fornuftig å ha piggdekk på hengeren også, sier Stokken.

 

–  Sørg alltid for at tilhengeren har dekk tilpasset kjøreforhold 

Selger Stian Løklingholm

Senior kommunikasjonsrådgiver i NAF, Nils Sødal, har flere gode råd når det gjelder bruk av tilhenger om vinteren. 

Det er lov å kjøre med tilhenger på vinteren. Man skal være oppmerksom på noen ting. Det ene er at om tilhengeren har stått ute og ikke vært i bruk på en stund, kan hjulene ha fryst fast. Da må man rugge hengeren frem og tilbake før man legger ut på veien. Det andre er å avpasse farten fordi det er fort gjort å få sleng på hengeren på glatt føre, sier Sødal.

– Du kan bruke enten helårsdekk eller vinterdekk. Dekkene må oppfylle kravet til mønsterdybde som er 3 millimeter på vinteren

Senior kommunikasjonsrådgiver i NAF, Nils Sødal
Blogg/nils sødal.jpg

Krav til dekk om vinteren er at du kan enten bruke helårsdekk eller vinterdekk. Dekkene må oppfylle kravet til mønsterdybde som er 3 millimeter på vinteren. Søldal presiserer viktigheten når en legger ut på tur med henger å sørge for at den er i god teknisk stand og har riktige og gode dekk. Underveis er det viktig å ta det med ro. Det er lurt å være mer forsiktig i kjørestilen enn om man ikke kjører med henger. Vi i NAF anbefaler at en bruker vinterdekk på tilhengeren og ikke helårsdekk. Dette fordi vinterdekk gir bedre stabilitet og kortere bremselengde.

Er det noen andre tips eller retningslinjer fra NAF til de som har tilhenger nå på vinteren?

Har du mulighet er det aller beste å lagre tilhengeren i en garasje, men de færreste har muligheten til det og må gjerne lagre den utendørs. For at tilhengeren skal være mest mulig beskyttet mot vær og vind er det lurt å dekke den til med en presenning. En bør heller ikke dra til håndbrekket når den står ute, da du kan risikere at hjulene kan låse seg. Vi anbefaler å bruke parkeringsklosser foran hjulene slik at tilhengeren blir stående der den skal. Det er lurt å rugge hengeren litt fram og tilbake slik at du er sikker på at bremsene er løsnet skikkelig. Man bør også parkere den på et flatt underlag, avslutter Sødal.

 

Ønsker du tilbud på vinterdekk til din tilhenger ? Kontakt en av våre forhandlere for pris på dekk som passer akkurat din tilhenger

 

Visste du at?

Det er ikke krav til at tilhengeren skal ha piggdekk selv om det brukes på bilen som drar tilhengeren, men har man vurdert det slik at piggdekk er nødvendig på bilen, kan det være fornuftig å ha piggdekk på hengeren også.