Service

Service på din Tysse tilhenger

Kontakt en forhandler nær deg for service på din henger!

Slik fungerer det

Gjennomføring av service

Service utføres i henhold til produsentens servicemanual. Sjekkpunktliste: Understell/Hjul, Aksler/Brems/Påløp, Elektrisk.

Du får beskjed når tilhenger er klar for henting

Når du leverer inn din tilhenger til service hos en Tysseforhandler vil du få en foreløpig ferdigdato. De vil alltid ta kontakt med deg når tilhenger er klar for henting.

Grunnleggende bruk av henger

Aksler, bremser og understell må aldri overbelastes!

Unngå overbelastning som følge av ufornuftig og hard kjøring eller feil håndtering av hengeren. Slag- og støtbelastning på akslene må ikke forekomme. Kjørehastigheten skal tilpasses veistandarden og tilhengerens lastetilstand. Dette gjelder spesielt ved kjøring i svinger.

Unngå overbelastning som følge av feilplassering av lasten. Kjøretøyet kjører alltid roligere hvis lasten i tilhengeren plasseres så lavt som mulig over akselen (optimale kjøreegenskaper, best bremseeffekt)

Ved lange nedoverbakker skal bremsene beskyttes mot overoppheting ved å ta kjørepauser. Sjekk bilens tilhengerfeste og tilhengerens påløp for maks belastning. Denne må ikke overstiges. Dersom det er behov for å jekke opp tilhengeren, må jekken plasseres under hengerens rammevanger eller akselrør. Jevnlig renhold av tilhengeren er med på å bevare utseende og forlenge levetiden

Reklamasjon

Reklamasjon gis i henhold til forbrukerkjøpslovens bestemmelser. Kunde må innen rimelig tid etter oppdaget, eller burde ha oppdaget mangelen, gi selgeren melding om at de vil påberobe seg mangelen (reklamasjonen). For at reklamasjonsretten skal gjelde, må tilhengeren inn til kontroll hos autorisert forhandler og servicekvittering fremvises

Reklamasjon gjelder ikke:

 • Utgifter til løpende service og vedlikehold, eller feil som resultat av at tilhengeren ikke har blitt benyttet over lengre tid. 
 • Manglende vedlikehold
 • Ytre påvirkning
 • Normal slitasje på slitedeler
 • Ved skader som følge av feil bruk/lasting
 • Ved bruk av uoriginale deler

Rengjøring

Rengjøring bør utføres på alle tilhengere etter bruk, dette vil forlenge levetiden til din tilhenger. Skyll med rent vann, bruk eventuelt rengjøringsmiddel som f.eks. bilshampo. Aluminium og galvanisert stål reagerer ved kontakt med syre og enkelte kjemikalier. Sjekk rengjøringmiddel og lignende før du bruker det på tilhengeren. 

 

OBS! 

Vær ekstra grundig og vaks umiddelbart tilhenger som har vært i kontakt med salt, syreholdig materiale, kunstgjødsel og andre stoff som kan reagere med tilhengermaterialet. 

Instrukser for fører

Før hver kjøretur kontroller følgende

 • Dekkenenes lufttrykk og tilstand
 • Lys- og bremseanleggets funksjon
 • For det tilhengere som er utstyr med nesehjul; løft opp og lås hengerens nesehjul. Nesehjulet skal alltid stå parallelt med kjøreretningen
 • Kontroller kulekoblingen. Kulekoblingen må omslutte kulen tett og fast
 • Fest sikkerhetswire til kjøretøyet
 • Løsne parkeringsbremsen

Kosmetiske forandringer (galvanisering)

Ny-galvaniserte deler vil i begynnelsen være veldig glatte og sølvblanke. Etter kort tid blir delene matte og får en mer "ru" overflate. Dete er helt normalt og skyldes at de galvaniserte delene oksideres. Dette gjelder også klipppkanter som er selvherdende. Profiler (v-drag, traverser, karmer osv) til tilhengere produseres av varmgalvaniserte stålplater. Disse platene klippes i de formater som skal til for å produsere de forskjellige komponenter som tilhengeren består av. I kantene på disse profilene vil man kunne se rust. Dette er rust som ikke vil utvikle seg. Zinkbelegget er selvreparerende, dvs. at det foregår en prosess der zinken trekker seg over og reparerer disse områdene og gi tilsvarende beskyttelse som på resten av konstruksjonen. 

Prossessen sikrer at galvaniseringen kommer til å yte optimal beskyttelse mot korrosjon. Denne "kosmetiske" forandringen vil derfor ikke aksepteres som grunnlag for en berettiget reklamasjon. 

Bremser

Det anbefales vedlikehold og justering av bremser. Dersom dette ikke blir gjort, vil det meddøre dårlig bremseeffekt og at påløpsdemperen kan bli ødelagt. Det er derfor viktig at serviceintervallen blir overholdt (se instruksjonshefte)

Kontroller at bremsweire og bremstestag ikke hindres i å ha fri bevegelse. Før bremsene er innkjørt eller når bremsebandet har vært skiftet må bremsing utføres med forsiktighet. 

 

Relevante artikler