Valg av båthenger

Skal du frakte båten din? Tysse har båthengere til de fleste båter.

Å velge riktig båthenger er nøkkelen til en trygg og problemfri frakt av båt. Enten du er en erfaren sjøfarer eller en fersk båteier, her er noen enkle prinsipper for å gjøre ditt valg lettere.

Se vårt store utvalg av båthengere

Her vil du finne båthengere som passer til småbåter og større båter inntil 26 fot. Våre båthenger er designet for å gjøre opptrekk, transport og oppbevaring av din båt enkelt og trygt.

Når du skal kjøpe deg en båthenger ser vi først og fremst på båten du har kjøpt - det er lengde, det er bredde og det er vekt. I tillegg ser vi også på kjølformen. 

Kåre Stokken, tidligere salgssjef i Tysse

Tysse 6384

Båtmodell Wellcraft 210 CCF

Lengde

Når du velger båthenger, er det viktig å kjenne din båts totallengde. Unngå å strekke grensene for hva hengeren er anbefalt for, da du får utfordringer med båtens tyngdepunkt og begrenset justeringsmuligheter i lengderetningen. Tyngdepunktet på båten kan variere mye avhengig av motorplassering og størrelse på motor. Trekk båten så langt frem at du har en kulevekt på 50-70 kg. Kulevekt må ikke overstige det som er angitt i vognkortet til bilen. For lav eller negativ kulevekt kan føre til tap av kontroll over henger og bil.

Vekt

Fabrikantens oppgitte vekt er ofte tørrvekt med motor. Vi anbefaler at man ikke legger seg på grensen av nyttelast. Tørrvekt vil øke med tiden Alle båter trekker vann over tid og øker dermed egenvekten. Drivstoff, vann i tanker, anker, tauverk og annet utstyr øker vekten ytterligere.

Tysse 6003

Båtmodell Hobby 445 Exclusive

Tysse 6260

Båtmodell Sting 535 Pro

Bredde

Hold deg innenfor de lovlige rammene – norsk vei tillater en maksimal bredde på 2,55 meter. Båten kan være bredere enn henger, men avstanden fra baklysets ytterkant til båtens ytterste kant skal ikke overstige 40 cm.

Valg av båthenger basert på kjøltype

Ulike typer skrog krever ulike typer båthengere. Kjøltype har mye å si for hva vi anbefaler av løsning. Sjekk kjøltypen på båten din og velg en henger som passer. Tysse-båthengere takler forskjellige former, inkludert kjølbåter, så lenge kjølhøyden ikke overstiger ca. 50 cm. Ved stiv aksel, propell og ror er det oftest en flyndre i enden av kjølen. Det må avklares om flyndren tåler vekten av båten dersom den skal stå på bakerste vugge.

Tysse 6257

Båtmodell Uttern S53

Standard kjølform

Alle Tysse båthengere er egnet for standard v-skrog. Høy kjøl kan kreve lengre armer på vugge bak. Avtrappet kjøl krever ekstrautstyr montert. Dersom båter fra 19 til 23 fot er helt flatbunnet bak, kan det være behov for fire ekstra støttehjul på bakre vugge.


Støttehjul for båt som er flatbunnet bak og liten vinkel på skroget

Båter med kort kjøl

Båter med kort kjøl med båtlengde inntil 23 fot. Her kan det være behov for vuggearrangement på bakre vugge for båter med kort kjøl avhengig av hvor høy kjølen er. Passer til båthenger-modeller 6261, 6251, 6324 og 6384. Kontakt nærmeste Tysse-forhandler for bestilling. 

Voggeløsning for kort kjøl

Snekke med kjøl

Maksimum høyde 40 cm på kjøl bak for standard vugger på våre båthengere. Ved 50 cm kjøl, kan det leveres 10 cm lengre armer på vugge bak. Kontakt forhandler for mer informasjon om denne løsning.

Rotasjonsstøpte båter

Med rulleskinner er Tysse sin RS-SERIE spesialtilpasset rotasjonsstøpte båter. Enkel justering av skinner gjør at tilhengeren lett kan tilpasses forskjellige båter. Ideell til blant annet Pioner, River, Steady og Hasle SummerFun. Standard med vinsj og nesehjul. Leddet lysbrett svinges lett ut til siden. 

Tysse 6025

Båtmodell River 350

Har du spørsmål om hvilken type båthenger som passer for deg?

Tysse har forhandlere i hele landet som kan svare deg. Vi finner en løsning sammen.

Tysse 6257

Båtmodell Sting 485 S

6257 - båthenger Lav.jpg

Nye båthengere fra Tysse i 2024

Oppdag Tysse sine nyeste båthengere, fra vår minste og rimeligste henger – 6022, 6251 i en ny vektklasse for Tysse og våre nye hengere til rotasjonsstøpte båter som dem i River-serien.

IMG_7619 (Stor).jpg

Hvordan sette ut båt fra henger

Det er mange fordeler med å sjøsette båten med en båthenger fra Tysse. Sjekk denne nyttige guiden for hvordan du setter ut båten trygt fra hengeren til vannet!

DJI_0414 Lav.jpg

Hvordan trekke opp båt med henger

Det er mange fordeler med å trekke opp båten med en båthenger fra Tysse. Sjekk denne nyttige huskelisten for hvordan du får båten trygt opp på båthengeren!